Generatoarele de curent sunt echipamente utile in cazul situatiilor in care se intrerupe furnizarea energiei electrice de la retea sau se doreste alimentarea unor echipamente sau scule acolo unde nu este prezenta reteaua publica.
O clasificare a generatoarelor de curent avand in vedere destinatia utilizarii o putem face dupa cum urmeaza:
Exista si alte tipuri de generatoare de curent cu caracteristici speciale, aceste nefiind incluse in analiza
1.Generator de curent electric de rezerva- generator de curent avarie temporara
Generatoarele de curent sunt esentiale in cazul serviciilor private cum ar fi unitati de productie, sedii de firma, activitati comerciale deoarece pot crea pierderi financiare sau de alta natura pe perioada unei situatii neprevazute in care reteaua se intrerupe. Statistic, achizitia si instalarea unui generator de curent de rezerva care sa preia consumul minim necesar intr-o situatie de pana de curent este clar mai redusa decat cea in care blocarea activitatii temporare genereaza pierderi. Pentru aceste aplicatii plaja de puteri ale generatoarelor electrice este intre 10-20 kW, acestea fiind carcasate ( insonorizate) avand regimuri de turatie 1500-3000 rot/min. Aceste generatoare de rezerva au combustibil cel mai frecvent motorina iar pornirea si transferul sarcinii electrice se realizeaza printr-un panou ATS ( automatic transfer swich).
Prezenta unui generator de curent electric, chiar si de mica putere de 3-4 kW intr-o casa/ gospodarie face ca minimul de confort sa fie present chiar si pe timpul unei pene de curent. Cel mai frecvent ales generator electric in astfel de situatii este unul monofazat cu pornire la sfoara avand combustibil benzina.
Frecvent in timpul iernii apar intreruperi datorate inghetului si deteriorarii componentelor retelei publice, supraconsumului sau alte situatii, remedierea putand dura chiar si cateva zile de aceea este prevazator sa existe un generator de curent pentru casa.
2. Generator de curent de santier sau generator de curent portabil pentru interventii
Sunt generatoare monofazate sau trifazate care au principalele componente, motorul si alternatorul de calitate. Datorita porniriilor frecvente si utilizarea in medii de lucru dificile generatoarele electrice de santier pot fi echipate cu roti pentru mobilitate crescuta si filtre de aer performante ( cu cel putin doua trepte de filtrare). Deasemenea un generator de santier este protejat prin protectie la suprasarcina a panoului de prize si sensor lipa ulei.
O categorie speciala sunt generatoarele de sudare ideale pentru echipe mobile care au nevoie de interventii in zone greu accesibile. Un generator de sudura are si posibilitatea alimentarii consumatorilor necesari cu ar fi: scule electrice, echipamente si utilaje.
3. Generator de curent digital ( generator inverter)
Deasemenea, o alta categorie de generatoare de curent care este dedicata activitatilor in aer liber sunt generatoarele inverter care au un nivel de zgomot redus avand avantajul conusumului de carburant corelat cu puterea instant consumata. Deasemenea acest tip de generatoare digitale ( sau generatoare tip inverter) au o caracteristica a sinusoidei ideale ce face ca si cele mai sensibile echipamente electronice/ electrice sa functioneze perfect.
Generatoarele digitale in general sunt construite cu o carcasa ce reduce nivelul de zgomot avand motoare pe benzina. Puterile generatoarelor digitale sunt intre 600-4000 de wati avand pornire la sfoara si mai rar pornire electrica la cheie.
Pentru a incerca sa lamurim anumite aspecte tehnice vom explica succinct cateva caracteristici ale generatoarelor de curent, facand eventuale comparatii.
De regula un generator electric se alege in functie de tipul tensiunii consumatorilor ce se doreste sa fie alimentati, astfel gasim oferte in functie de voltajul generatorului:
- Generatoare monofazate 230 V
- Generatoare trifazate 380 V ( au de regula si priza monofazata de 230 V)
- Generatoare de sudare ( pot fi doar monofazate sau monofazate si trifazate)
Combustibilul generatorului de curent
-generatoare pe benzina. Generatoare mici intre 1-12 kW, generatoare monofazate, trifazate si digitale
-generatoarepe motorina in general generatoarele peste 6 kW, monofazate sau trifazate in general de avarie
Tipuri de pornire ale generatorului de curent
-pornire la sfoara
-pornire la cheie sau electrica ( implicit exista posibilitatea pornirii la sfoara)
-pornire automata. Cand un generator de curent este echipat cu un panou de automatizate si transfer, pornirea se face exclusiv prin intermediul panoului manual sau automat cand panoul identifica lipsa retelei electrice.
Autonomia generatorului de curent generalitati:
-generatorul de avarie are in medie rezervor de 10-25 litri pentru autonomie de 8-10 ore
-generatorul de santier este echipat cu rezervor 3-6 litri pentru greutate mica si mobilitate crescuta, avand autonomie 3-4 ore
Prize generator-panou prize generator curent
In general un generator de curent monofazat de pana la 4 kW are minim 2 prize schuko de 16 A.
Este important de mentionat ca pentru alimentari prelungite a unor consumatori este necesar sa nu depaseasca 3300 W consum instantaneu.
Generatoarele monofazate de peste 7 kW au de regula si o priza de putere CEE 2P+T 230V de 16A sau 32 A, aceasta avand rolul de alimenta consumatori mai mari de 3500 wati.
O generalitate este ca orice generator de curent trifazat sa aiba o priza monofazata si una trifazata CEE 3P+N+T 400V de 16A sau 32 A.
Pe panoul central unde sunt amplasate prizele exista de regula si urmatoarele accesorii:
- disjunctor termic cu resetare manuala
- comutator pornire motor.
- iesire 12 V pentru incarcat acumulatori cu plumb
- protectie termica
- voltmetru digital sau
- instrument multifunctional cu 4 digiti: afisare numar ore functionare, frecventa, tensiune;
AVR modulul de stabilizare a tensiunii
Anumiti consumatori care au componente electronice, consumatori casnici etc. sunt sensibili la fluctuatiile de tensiune, astfel modulul AVR ( Automatic voltage relulator) incorporate generatorului de curent asigura o tensiune stabilizata care protejeaza consumatorii.
Brandul sau producatorul generatorului de curent
Pe piata din Romania exista numeroase branduri de generatoare de curent care utilizeaza in componenta generatoarelor motoare de la producatori de calitate cu ar fi HONDA, KOHLER, BRIGGS&STRATTON, , YANMAR ETC.
Alternatorul unui generator de curent este componenta principala care produce energia si este de preferat ca acesta sa fie de la un producator de renume precum: SINCRO, Linz, MeccAlte, Stamford etc.
Racirea unui generator de curent se face cu aer cel mai frecvent pentru cele pe cadru deschis. Exista si racire cu lichid pentru situatia cand functionarea este indelungata si mai ales la variantele generatoarelor de curent carcasate unde caldura nu se poate disipa in exteriorul echipamentului.
Tipul constructiv al generatorului de curent
-generator de curent cu cadru deschis. Majoritatea generatoarelor de puteri pana la 14 kW, racirea facandu-se exclusive cu aer avand un regim de turatie in jurul a 3000 rpm. Asa numitul Open-frame poate fi monofazat, trifazat sau de sudare.
-generatoare de curent cu carcasa insonorizata. In general sunt generatoarele de curent pentru avarii echipate cu panouri de automatizare si transfer. Puterile mai mari de 22 kW au racire cu lichid si regimuri de turatie in jurul a 1500 rpm, astfel nivelul de zgomot este mult redus.
In magazinul www.Echipamente-Bucuresti.ro puteti verifica si comanda o gama larga de generatoare de curent de la o serie de producatori de renume. Nu ezitati sa contactati un reprezentant pentru orice informatii suplimentarec sau oferte personalizate in functie de nevoile dumneavoastra.
Important de retinut ca echipa tehnica va poate asigura punerea in functiune si explica modul de functionare si intretinere a generatorului de curent. Deasemenea consumabilele si accesoriile necesare functionarii fara probleme a generatorului le puteti gasi in categoria de consumabile si accesorii generatoare.